How we work

O DDur bouwt jouw unieke stalen racefiets in België! Eerst en vooral kan je op onze site en/of social media bekijken wat we al hebben gerealiseerd en waar voor we staan, heb je interesse neem dan gerust contact op voor verdere info.  

One on one 

Elk frame dat wordt gebouwd en elke fiets die wordt samengesteld wordt één op één gecreëerd . Onze gezamenlijke insteek vormt de basis van het eindresultaat, jouw unieke fiets. 

Measurement and bike fit 

Voor de bouw van elk frame doen we een opmeting van jou zowel op als naast de fiets. Deze vormt samen met regels en principes uit de biomechanica de basis van de positie die we voor u als uitgangspunt bepalen. Eventuele voorkeuren of lichamelijke noden kunnen deze nog beïnvloeden, maar naar deze basis kunnen we altijd terug. 

Bij opmeting breng je dus je huidige fiets mee en bespreken we eventuele aanpassingen van je positie. Belangrijk detail is daarbij het zadel waarmee je later wil gaan rijden, elk type zadel beïnvloedt de zitpositie lichtjes. Een bike fit i.f.v. een “custom built frame” doe je dus het beste met het zadel waarmee je wil gaan rijden op je nieuwe fiets. 
Jouw unieke stalen racefiets wordt gebouwd in functie van je positie die we bepalen uit je opmeting en bike fit. Bij afhaling van je nieuwe fiets controleren we jouw positie op de fiets tijdens een “mini bike fit” moment. Heb je later nog vragen of bemerking rond je positie, dan kunnen we die altijd samen bekijken en eventueel bijsturen. Iedereen kan specifieke voorkeuren of noden hebben die afwijken van de basisprincipes. 

Workplace 

Het uittekenen en bouwen van jouw unieke stalen racefiets doen we hier ter plaatse in ons klein maar specifiek ingerichte atelier. De buizen worden op lengte gevormd en met elkaar verbonden door middel van hardsolderen waarmee je mooi vloeiende overgangen creëert. We werken met een zilver legering, wat als voordeel heeft dat er gewerkt wordt bij ‘lagere’ temperaturen dan bijvoorbeeld bij brons. Zo wordt het staal van de getemperde buizen (moleculair) minder beïnvloed en behoudt het meer sterkte en elasticiteit. Lakken besteden we uit aan specialisten ter zake @Mlevel en is volledig naar eigen keuze. Afmontage van frame tot fiets doen we helemaal zelf. 

Ordering process 

 • Heeft O DDur je interesse gewekt, neem gerust contact op via builder@oddur-frameworks.com en geef eventueel reeds een omschrijving van wat je zoekt. 
 • Hierna neem ik contact met je op en bespreken we de volgende stap: een detailoverleg of eerder een richtinggevend prijsvoorstel op basis van wat reeds gekend is. 
 • Prijzen altijd vrijblijvend en inclusief verder detailoverleg en opmeting met fietspositionering. 
 • Vervolgens maak ik een afspraak voor de opmeting, fietspositionering en verder overleg.  
 • Hierbij komen ook de gewenste rijeigenschappen, de buizenkeuze, de frameonderdelen en het lakken aan bod. 
 • Met deze info worden de maatvoering en geometrie bepaald en kan het uittekenen van je frame starten. 
 • Vooraleer ik de bestelling van alle onderdelen plaats, stuur ik je een eerste betalingsschijf (1/3 totaal incl. VAT). Na ontvangst van je betaling wordt alles besteld. 
 • Tijdens de bouw van het frame bespreken we eventueel de laatste details van lakwerk en afmontage. 
 • Nadat je frame gelakt is, stuur ik je een volgende betalingsschijf (1/3 totaal incl. VAT), waarna ontvangst de fiets wordt afgemonteerd.  
 • Bij het afhalen van je nieuwe fiets hoort bij voorkeur de “mini bike fit” met een laatste check zodat je goed en comfortabel op je fiets zit, waarna de laatste schijf (1/3 totaal incl. VAT) volgt. 
 • Tijdens het bouwproces bezorg ik je graag wat foto’s, zo kan je het bouwproces mee volgen. 
 • Als het lukt om in te plannen maak ik bij afhaling ook graag tijd om samen een eerste ritje te maken. Want rijden met die fiets, daar draait het om! 

Why choose custom built 

Het frame van de fiets vormt de basis waarop de drie contactpunten van de fietser (trapas, zadel en stuur) worden gepositioneerd. De gekozen verhoudingen binnen een frame bepalen dus of iemand erop past of niet. Met maatwerk brengen we de verhoudingen tussen de contactpunten exact naar die van jouw lichaam.  

Uit een opmeting naast en op de fiets bepalen we de maatvoering van deze verhoudingen (achterstand staande buis, frame- hoogte en lengte). Binnen deze verhoudingen tekenen we een geometrie uit met de gewenste (comfort en rij) eigenschappen, dit is naast op maat de bepalende factor van wat een framebouwer kan bieden #customgeometry. 

De geometrie van een frame bepaalt samen met de afmontage en je positie in grote mate het rijgedrag en comfort van je fiets. Door te praten over je verwachtingen en de ritten die je wil maken met deze fiets halen we de info om de geometrie te bepalen die bij jou past.